logo

FYSIOTERAPEUTTINEN JA LIIKUNNALLINEN KUNTOUTUS SEKÄ HIERONTA

YKSINÄISYYS

02.04.2017

 

 

 

 
Yksinäisyyttä on nykyisin paljon tutkittu ja  havahduttu huomaamaan miten tuhoisaa se on terveydelle.  Krooninen yksinäisyys voi olla yhtä tuhoisaa kuin tupakointi ja tuhoisampaa kuin ylipaino.   

Yksinäisyyttä on monenlaista. Ihminen voi kokea yksinäisyyttä kaiken ikäisenä niin yksin ollessaan kuin seurassa. Useimmat meistä ovat ainakin hetkellisesti kokeneet miltä yksinäisyys tuntuu. Entä jos tämä tunne jatkuisi päivästä päivään, vuodesta vuoteen? Tunne siitä että ei ole kenellekään tärkeä, ei kuulu mihinkään.

Elina Tiilikainen teki yksinäisyydestä väitöskirjatutkimuksen 2016 (Yksinäisyys ja elämänkulku – tutkimus ikääntyvien yksinäisyydestä,  28.4.2016 Helsingin yliopisto)  Hän on tullut tutkimuksensa perusteella siihen tulokseen että vaikka on erilaisia yksinäisyyspolkuja niin yksinkertaistettuna voidaan tehdä jako elämänmittaiseen ja elämäntilanteesta johtuvaan yksinäisyyteen.  Harvalle yksinäisyys on pysyvä olotila , sitä voi kokea esimerkiksi avioeron, kuolemantapauksen,  sairauden, omaishoitajuuden, yksinhuoltajuuden tai työttömyyden myötä.

Pientä helpotusta yksinäisyyteen voi tuoda jos pääsee itsenäisesti pois neljän seinän sisältä. Kaupan kassa,  kampaaja ja hieroja ovat arvossa arvaamattomassa.  Myöhemmin tärkeitä kontakteja voivat olla kotona vierailevat terveydenhuollon työntekijät, henkilökohtainen avustaja,  siivooja ja postinkantaja.  Ihan kuka vain kenet kohtaamme.  Itse muistan kariutuneen parisuhteen jälkimainingeissa saaneeni kyyneleet silmiini kun vieraassa kaupungissa  kaupan kassalla ollut nuorimies onnitteli nimipäivän johdosta  nähtyään henkilötodistuksesta nimeni.  Tai kun olin ”YK-leski” pienen lapsen äitinä” ja pankkineiti tsemppasi ”Kyllä sinä pärjäät!”  

Jokainen meistä voi olla se päivän pelastava enkeli. HelsinkiMission toiminnanjohtajan  Olli Valtosen sanoin: ”

Auttaminen on kansalaisvelvollisuus.

Jokainen voi auttaa naapuriaan. Lähimmäinen on paras lääke yksinäisyyteen, virastoa tai virkamiehiä sen poistamiseksi ei ole.

Jos elämässäsi ei ole lähimmäisiä voit ottaa yhteyttä paikkakunnallasi toimivaan SPR:n toimistoon tukihenkilön saamiseksi, paikalliseen mielenterveysyhdistykseen tai kirkon tai seurakuntien työntekijöihin. Tukea voi saada myös soittamalla Suomen mielenterveysseuran valtakunnalliseen kriisipuhelimeen, Mielenterveyden keskusliiton neuvontapuhelimeen tai MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen.

Lonely day

Such a lonely day
And it's mine
The most loneliest day of my life
    
Such a lonely day
Should be banned
it's a day that I can't stand    

The most loneliest day of my life
The most loneliest day of my life

Such a lonely day
Shouldn't exist
It's a day that I'll never miss
Such a lonely day
And it's mine
The most loneliest day of my life

And if you go, I wanna go with you
And if you die, I wanna die with you.

Take your hand and walk away.

The most loneliest day of my life
The most loneliest day of my life
The most loneliest day of my life
Life

Such a lonely day
And it's mine
It's a day that I'm glad I survived

- System of A Down -


 

 

 

003.JPG