logo

FYSIOTERAPEUTTINEN JA LIIKUNNALLINEN KUNTOUTUS SEKÄ HIERONTA

Isänpäivän lähestyessä

08.11.2016

ISÄLLE POSTIA

Viime viikolla kävelin kylätiellä pimeän aikaan. Jalkani eivät olleet menopäällä ja pysähdyin istumaan sillan kaiteelle. Talvi kiristää otettaan ja järvi jäätyy pikkuhiljaa, enää eivät tähdet kuvastu tyynen järven peilistä. Katselin tähtiä ja yksi niistä näytti vilkuttavan minulle. Todennäköisesti vilkuttaja oli jokin ihmisen taivaalle saattelema vimpain mutta halusin ajatella että se oli minun isäni kun vilkutti.

Isäni on kuollut yli kolmekymmentä vuotta sitten, olen siis elänyt yli puolet elämästäni isättömänä. Hän oli kuollessaan pari vuotta nuorempi kuin minä nyt. Isäni ei ollut helppo ihminen, hänessä oli monta eri puolta, kuten meissä kaikissa. Minun on ollut vaikea sanoa rakastavani häntä. Mutta silloinkin kun on ollut vaikeinta ja olen selvitellyt suhdetta isääni olen aina arvostanut häntä ja hänen mielipiteitään. Isän kuoltua muistan usein ajatelleeni jotain ongelmaa ratkoessani : "Mitähän isä tästä sanoisi?".

Minä olen temperamenttinen ihminen ja joku voisi luulla että olen nopea sopeutumaan. En minä ole, vaan äärimmäisen hidas prosessoimaan tunnetason asioita. Jossakin vaiheessa prosessointi tapahtuu aktiivisesti tietoisella tasolla mutta suurin muutos tapahtuu hitaasti ajan kuluessa alitajunnan piiloissa ja mahdollisesti elämän viisauden kasvaessa.

En elämäni varrella ole nähnyt isästä hyviä unia, ennenkuin tänä syksynä. En muista unen tapahtumia mutta tunnelman sitäkin paremmin. Tunsin unessa todella voimakkaasti että isä on minun puolellani ja suojelee minua. Lämmin tunne seurasi minua myös herättyäni ja tiesin että uni oli merkittävä.

Tulkitsin unta siten että isä on ylpeä kun aloin yrittäjäksi ja on tukenani vaikka mitä tulisi. Voin siis edelleen kysyä häneltä mielipiteitä ja ohjausta. Toivoa sopii,  jos alamme useamminkin unien kautta tapailemaan,  että hän kertoilee myös nykyoloistaan. Isäni oli erinomainen seuramies ja tarinan kertoja.

Nyt, yli kolmekymmentä vuotta isäni kuolemasta, voin vilpittömästi sanoa:

                    " Minä rakastan sinua isä"

002.jpg