logo

FYSIOTERAPEUTTINEN JA LIIKUNNALLINEN KUNTOUTUS SEKÄ HIERONTA

Kesäkuu 2016: Yhteisöllisyys ja Välittäminen

02.06.2016

Asun Kangasniemellä, kunnassa, joka on julistautunut Suomen parhaaksi kotikunnaksi ja kehottaa kunnan kotisivulla varautumaan välittämiseen. Sopiva paikka yritykselle nimeltä Kotikuntoutus Marketta. Kangasniemen terveyskeskuksen osastoilla toteutetaan viikolla 23 Pois punkasta -hanke, minkä tarkoituksena on koko henkilökunnan voimin aktivoida erityisesti ikäihmisiä käyttämään ja parantamaan toimintakykyään. Tavoitteena on että toipuminen kotona, palveluasumisessa tai jatkohoitopaikassa jatkuisi mahdollisimman joustavasti ja kuntoutuksen palveluketju olisi katkeamaton. Kuulostaa välittämiseltä. Välitetään sekä potilaista että työntekijöistä niin omassa yksikössä kuin muuallakin. Tolkun ihmisiä.

Tolkun ihmisiä on myös tällä Luusniemen kylällä. Olen nyt kuukauden ollut yrittäjänä ja saanut kyläläisiltä todella lämpimän vastaanoton. Pääsin pari viikkoa sitten (vielä kun minulla oli ääni, nyt flunssa on vienyt sen) mukaan naisten kerran kuukaudessa kokoontuvaan laulupiiriin. Olin aika äimänä kun talon tupakeittiöön oli ahtautunut parisenkymmentä eri ikäistä naista. Ja sitten laulettiin ! Eikä kukaan näpälöinyt kännykkää ! Melkein olisi voinut piirtää ruksin emännän keittiön seinään. Tällä kertaa laulujen teemana oli emännän tulevat pyöreät syntymäpäivät ja lauluissa korostui emännän persoona monelta eri kantilta, mieleen jäivät erityisesti Täti Monika- ja Peppi Pitkätossu -laulut. Onneksi osasin monet laulut aika hyvin ulkoa, sillä silmälasini olivat visusti kotona. Naisilla oli paksut, hienot laulukirjat mukanaan. Yleensä lauluillassa ei saa tarjota muuta kuin juomaa, mutta tällä kertaa oli poikkeustapaus koska emännän syntymäpäivä oli niin lähellä. Lucky me....oli muuten hyvää suolaista muffinsia ja mustikkajuustokakkua.

Olin yllättynyt että näin pienestä kylästä, missä ei enää ole niitä kouluja, kauppoja, postia ja baareja mitä aiempina vuosikymmeninä on ollut, löytyi näin paljon naisia kokoontuneina laulun äärelle. Kaikki eivät laulaneet mutta halusivat olla mukana. Näimmepä myös tanssiesityksen illan mittaan. Ryhmän alullepanija ja vetäjä kertoi heidän kokoontuneen viitisen vuotta. Välillä lauletaan pelkkiä tangoja kynttilän valossa ja välillä vaikkapa virsiä. Aina sen mukaan mitä kylällä on tapahtunut, jos jollakin on ollut surua tai muuten raskasta niin se otetaan lauluvalinnoissa huomioon. Minusta tämä kuulostaa välittämiseltä. Välittämistä oli myöskin se että uuden yrittäjän Avoimiin oviin tuli miltei 60 ihmistä, arkipäivänä, työaikana. Olen erittäin kiitollinen. Oli hauskaa !

Muistan miten lapsuuden kodissani Keuruun Jukojärven kylällä 60-70- ja vielä 80-luvullakin käytiin kylässä, ei niin että olisi tarvinnut sitä etukäteen sopia. Mentiin vain, ohimennen pysähdyttiin porisemaan pihalle tai istahdettiin tupaan oven vieressä olevalle penkille. Joskus keitettiin kahvit, joskus ei. Ja sitten käytiin oikein kunnolla kylässä , ehkä lauantaina tai sunnuntaina. Juotiin hyvät pullakahvit ja parannettiin maailmaa hetkinen kunnolla. Hyvät muistot on niistä.
Jos naapurin emäntä satutti kinttunsa lehmän potkusta tai lähti laitokselle synnyttämään , ei siitä selvinnyt peukuttamalla tai surunaamaa näyttämällä. Silloin käytiin omien lehmien jälkeen lypsämässä myös naapurin lehmät , ilman että siitä olisi tehty mitään numeroa. Sellaista se oli ja on, välittäminen.

 

IMG_4361.JPG